гр. Созопол

Созопол е разположен на 35 км южно от Бургас. Това е най-старият морски град на българското Черноморие. Възникнал е като Аполония през 7-ми век пр.н.е., но археологическите проучвания показват, че това място е било обитавано от дълбока древност, през раннобронзовата и бронзовата епоха. Около 5-ти век пр.н.е. са построени монументални обществени сгради и масивни крепостни стени, чиито останки може да се видят и сега. Днес градът, с население около 6000 души, се е превърнал в един от големите морски курорти в страната, благодарение на своята романтична атмосфера, природни дадености, красиви плажове и комбинацията между античност и съвремие. Близостта на международното летище в Бургас го прави атрактивен и лесно достъпен за гости от страната и посетители от цял свят.

Самият град е разделен на две части – Стара и Нова. Старият град е известен със своята романтична атмосфера, тесни калдъръмени улички и вековни стари къщи. Модерната част на Созопол разполага с множество хотели, ресторанти с традиционна черноморска кухня, заведения за бързо хранене и разнообразни развлечения. Недалеч са къмпингите „Градина“, „Златна рибка“, „Каваци“, „Веселие“ и „Смокиня“, което дава голям избор на плажуващите.

Созополските плажове – Централния плаж и плаж „Хармани“, както и плажовете на къмпинг „Златната рибка“ и плаж „Каваци“, които са в непосредствена близост, предлагат много забавления и спортни дейности, включително каране на джет, сърф, плажен волейбол, разходка с лодка, риболов и др.